Våga

2009-10-16 @ 08:23:37
Imorse så ( ja vi går upp kl.6 och då hinner man mkt) gjorde jag som jag ofta gör till hundarna om dagarna.

Vi brukar tillsammans söka/leta boll eller grankotte :)

Jag brukar kasta bollen/ grankotten och först får dom hämta den så där rakt upp och ner. Sedan så gömmer jag bollen/grankotten någonstans i svår terrräng för att låta dom använda näsan och DOM- det är Arne och Alice eftersom Mallow vill aldrig leta reda på något- hon jagar bara småfåglarna och dom lite större fåglarna.

Imorse så "gömde" jag grankotte lite här och där för att dom skulle använda sin näsa :) Alice som är lite "feg" eller rättare sagt hon tror inte på sig själv och då måste man försöka få hennes självförtroende att växa.
Det finns ingenting som får henne att glömma "allt farligt" som när vi gör detta med boll eller grankotte, då blir hon så upptagen av detta med att leta reda på den gömda föremålet.

Alice glömmer att vara rädd och glömmer att känna efter om det är något som är farligt, utan då blir hon den hunden hon egentligen är innnerst inne.
Alice har som oftast inte vågat att springa ut och leta reda på grankotten eller bollen tidigare om Arne springer omkring och letar. för hon tycker han är så otäck när han springer så fort fram och hon är rädd för att han skall springa på henne.
Samtidigt så har Alice inte heller vågat ta något för Arne eller om hon har hunnit först till en boll eller grankotte så har hon inte tagit den för att konfronteras med Arne och då står hon gärna nära bollen eller kotten istället men lyckas inte riktigt våga ta den framför Arne.

Arne är en varmhjärtad hund som älskar denna uppgiften att använda näsan och far fram överallt med stor energi och med glädje. Han älskar att leka på alla sätt <3
Arne brukar ofta vilja leka och är väldigt taktfull och känner av lite hur eventuellt lekkompisen vill ha det, utom ibland när han har för mycket energi då måste han få först rusa av sig den och då aktar sig Alice.
Arne är väldigt snäll och lyhörd för man säger, han vill ju så gärna leka och få jobba så han lyssnar med stor passion på vad man kräver av honom. Han är så duktig!!

Iallafall så blir Alice mera energisk och glömmer mera det som är runt omkring när det gäller grankotten än bollen. Idag när vi tränade att leta reda på grankotten så VÅGADE Alice säga ifrån för första gången mot Arne när Alice lyckats tagit kotten först. Hon blev så arg och sa bestämt ifrån till Arne, vilket Arne först tyckte "ja ja jaaaa och så struntar man i det", men denna gången sa Alice bestämt ifrån och Arne blev sur på henne och lyssna på vad hon sa men markerade också för Alice att så här gör man inte med mig. Arne gick genast därifrån och Alice fick sitt självförtroende att växa samt att Arne lyssnade på vad Alice hade att säga på ett bra sätt och han fick också markera att han inte gillade detta.

Sedan är Arne som sagt en klok hund och letade reda på den kotten som Alice nu hade tappat bort! :) Och Aren vann igen och kom med kotten till mig :) ;)

Att jag gör denna "lek" är både för att få hundarna att använda sin näsa som är deras största redskap och samtidigt så har dom en uppgift att fylla vilket gör dom jätteglada och gör detta med lust och passion!!!
Sedan är det bra för Alice och stärka hennes självförtoende, att hon VÅGAR gå fram och ta kotten eller bollen och att hon VÅGAR säga ifrån till Arne som är en större hund.

Detta stärker Alice självförtroende något enormt och man ser hur glad hon är över att hon lyckas och hon ser själv hur hon klarar uppgifterna :)
Självklart berömmer jag Alice när hon står stilla med sin boll eller kotte i munnen och hon är så glad och stolt! Samtidigt så berömmer jag Arne, för han är ju också duktig att lyssna på Alice och att han får göra sin uppgift! Både Arne och Alice är lika duktiga fast båda på sitt sätt och man får inte glömma den ena eller den andra hunden för då känner dom sig ledsna och glömda!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har Du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0