Löp!

2009-09-29 @ 09:06:00
Att ha löptikar och hanar i samma hus är ingen höjdare ibland!

Det finns en del hanar som lägger endast vikten när tiken höglöper och det finns dom hanar som tror att från första löpdagen så skall tiken paras. Det finns dom hanar som matvägrar och det finns dom hanar som äter men sedan spyr upp det för att dom stressar så och det finns dom hanar som är kool lugna och sedan har vi dom hanar som knappt är intresserad av löptikar.

Så det finns hanar med stor sex och parningslust och det finns med lagom och dom som inte har någon alls, det vi kallar för könsdrift! Att en hane skall ha könsdrift är ju viktigt med tanke på att livet är ju tänkt med fortplantning av hundar, sedan är det säkert väldigt olika på ras till ras.

Sedan har vi tikarna som är villiga och är nästa för PÅ på stackars hanen så vulgärt och bjuder ut sig till höger och vänster och dessa tikar kanske släpper till hanen redan tidigt i löpet även om hon inte höglöper just då, sedan finns det tikar som höglöper endast ett dygn eller dom som höglöper under några dagar. Det finns tikar som vill ha förspel och vill bestämma hur hanen skall förhålla sig till tiken och det finns tikar som bestämer färger och utseende på hanen eller sättet på hanen som gör om hon släpper till och låter sig paras med hanen.


Personligt så har jag mest erfarenheter av engelska springer spanieln och hur tikarna löper även om det skiljer sig från varandra och även hanarna i denna ras har också skiljt sig en hel del, men i mångt och mycket så kan jag nästa säga att man lär sig fortfarande även efter 22år uppfödning, hur tikar och hanar är och beter sig vid löp!

När man sedan skaffar sig en ny ras som i detta fallet phaléne vid namnet Alice, hon skall aldrig paras, hon har avelsstopp på sig. Men hon löper ju trots allt och detta är hennes första löp!

Alice är på sitt 28:e löpdygn och då skall dom ha löpt klart, men inte hon. Jag vet inte om små raser löper längre än större raser?!
När Alice var runt 12-15 löpdygnet så hade vi ju grannens hund som var en tik och alldeles galen i Alice och även våran Mallow, springer spaniel var parnings benägen på Alice. Det brukar ju som oftast vara den perioden som är den mest vanliga tid vid höglöp runt den 12:e och till och med 15:e löpdygnet, men det finns alltid undantag;)

Nu i helgen som var och fram till nu så fortsätter Alice att löpa och nu så har våran hane Arne vaknat till vid liv kan jag säga!!! Hela helgen och även nu så piper han och vill pronto para Alice vilekt inte Alice vill utan försöker säga ifrån. Att säga ifrån en hane som är betydligt större är svårt för en liten som Alice som inte riktigt har sagt på skarpen ännu för Arne.

Så istället för grannens hund Essi som gnällde och pep i tid och otid här hemma så har nu den hunden gått hem till sig för grannarna har kommit hem från semestern och nu har alltså Arne börjat med att pipa och gnälla!!

Gissa om jag önskar att löpet skall vara över snart på Alice!! DEt är jobbigt när en hund piper och piper hela tiden oavsett vad vi gör, så dessa 4 dagar känns som 4 månader just nu!

Jobbigt för honom- Arne och jobbigt för oss övriga i huset också.

Enligt tiden skulle löpet vara över eller på slutversen, men man skall alltid lita på hanen för han har oftast rätt i sina signaler vad gäller sina instikter i detta fallet. Arne som var så lugn fram till nu när det gällde Alice, hoppas det går över snart!! Så vi alla kan pusta ut och koppla av!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har Du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0